Hartelijk welkom

Strikken van een Stropdas

Hoe strik ik een stropdas? Hieronder vindt u strikinstructies van de vier bekendste stropdas knopen. Onderaan vindt u instructies voor het strikken van een vlinderstrik.

Voordat u de stropdas om doet, zorgt u ervoor dat de bovenste knoop van het hemd dicht is en zet de kraag omhoog. Als u rechtshandig bent, hang dan het brede deel van de stropdas aan de voor u rechterkant. Voor linkshandigen is dit dus omgekeerd.
Zorg ervoor dat het brede deel van de stropdas lager hangt dan het smalle deel. Hoe dikker de knoop hoe lager het brede deel van de stropdas.
Het materiaal van de stropdas speelt tevens een rol. Bij een stevige stropdas met een dikke voering moet u er rekening mee houden dat de stropdas na het strikken snel kort wordt.

Klassieke knoop (Four-in-Hand)
De Four in hand is dé all-time klassieker van het stropdas knopen. Het is veruit de meest gebruikte, want het is een eenvoudig knoop bruikbaar met de meeste soorten stropdassen en met bijna alle types van hemden kragen.  Het is perfect voor mensen van gemiddelde lengte en voor de lange mannen. De knoop is smal als je hem knoopt met een lichtere stof en breder gevormd met een dikkere stof.

Klassieke stropdasknoop   Windsor Knoop (Dubbele Windsor)
De Windsor knoop is de knoop voor bijzondere gelegenheden. Typisch Engels, de knoop dankt zijn naam aan de hertog van Windsor. De knoop heeft aanzienlijke omvang is het beter om het gebruik ervan te beperken tot ruime kragen zoals Italiaanse of Windsor kragen. Deze knoop is ingewikkeld te vormen. Het moet precies tussen de twee uiteinden van de kraag passen en moet de bovenste knoop van de hemd volledig verbergen.

Dubbele Windsorknoop  Halve Windsor Knoop (Enkele Windsor)
De halve Windsor is vergelijkbaar met de Windsor maar is makkelijker te knopen en iets minder omvangrijk. Het is ideaal voor lichte of niet al te dikke stoffen. Deze elegante driehoekige knoop werkt goed samen met klassieke hemden met een kraag of een open-kraag.

Halve Windsor Knoop   

Kleine Knoop
Zoals de naam al aangeeft, is dit een kleine knoop. Het grote voordeel is het gebruik ervan met zware stoffen en/of met close-cut kragen. Gebruik deze knoop niet op hemden met lange of brede kragen. Deze knoop is verreweg de gemakkelijkste van alle knopen.

Kleine Stropdasknoop   

Vlinderstrik zelf strikken
Stap 1: Leg de vlinderdas om je hals en zorg dat de rechterkant 2cm korter is dan de linkerkant. 

Stap 2: Sla vervolgens het lange stuk eroverheen en achterlangs en leg hem over je schouder.
Stap 3: Vouw met het kortere uiteinde de eerste vlinder en sla het langere uiteinde eroverheen.
Stap 4: Vouw nu beide kanten van je eerste vlinder naar voren.

Stap 5 + 6: Hierdoor vind je aan de achterkant een gat. 
Het dikke gedeelte van het langere uiteinde steek je nu voor de helft door dit gat voor de tweede vlinder.
Stap 7: Trek voorzichtig aan de lussen om de vlinderstrik netjes te krijgen.

Kleine Krawattenknoten