Hartelijk welkom

Strikken van een Stropdas

Voordat u de stropdas om doet, zorgt u ervoor dat de bovenste knoop van het hemd dicht is en zet de kraag omhoog. Als u rechtshandig bent, hang dan het brede deel van de stropdas aan de voor u rechterkant. Voor linkshandigen is dit dus omgekeerd.
Zorg ervoor dat het brede deel van de stropdas lager hangt dan het smalle deel. Hoe dikker de knoop hoe lager het brede deel van de stropdas.
Het materiaal van de stropdas speelt tevens een rol. Bij een stevige stropdas met een dikke voering moet u er rekening mee houden dat de stropdas na het strikken snel kort wordt.

4 knopen      (klik op een afbeelding voor een stap voor stap instructie)

 

Klassieke knoop (Four-in-Hand)
klassieke knoop

Windsor knoop (dubbele Windsor)
 
 
 


Halve Windsor knoop (Enkele Windsor)Kleine knoop

 

De afwerking

Heeft u de stropdas eenmaal geknoopt en de juiste lengte verkregen? Zorg er dan voor dat u de knoop op de juiste plek schuift. Dit doet u door met een hand het achterbeen van de stropdas vast te houden en met de andere hand de knoop voorzichtig naar boven te schuiven. Als u een plooitje in de knoop wilt hebben, houdt u uw vinger onder de knoop voordat u de knoop op zijn plaats schuift. De knoop dient goed in het midden van de boord geplaatst te worden, waarbij de knoop het bovenste knoopje van uw overhemd volledig bedekt. Ook de bovenste boordenrand moet volledig bedekt worden.
Als laatste haalt u het smalle deel van de stropdas door het lusje aan de achterkant van de stropdas. Zo blijft het achterbeen (het smalle deel van de stropdas) goed op zijn plaats.