Dit moet je weten over de Pochet

Hoe vouw je een pochet?


Er zijn veel verschillende manieren om een pochet te vouwen. Er is geen perfecte manier en het is zeer afhankelijk van smaak en de gelegenheid. Zes populaire manieren om de pochet te vouwen staan hieronder. De sterren geven de moeilijkheidsgraad weer.

De Pof
★☆☆☆☆

De Envelop
★★☆☆☆

De President
★★☆☆☆

Enkele Punt
★★☆☆☆

Twee Punts
★★★☆☆

De Trap
★★★★★Pof Vouw


De meest eenvoudige manier om een pochet te vouwen. De vouw geeft een klassieke uitstraling maar is tevens geschikt om te dragen tijdens minder formele gelegenheden. Door de rondingen komt de glans van de pochet mooi tot zijn recht.
Envelop vouw


Geschikt voor elke situatie. Deze manier van vouwen wordt in het Engels de Classic Fold genoemd. Het is niet nodig om de hoeken precies symmetrisch te houden. De verschillende lagen maken de pochet juist levendiger.
Presidentiële Vouw


'The Presidential' is een strakke rechthoekige vouw die elegantie uitstraalt. Effen pochetten zijn zeer geschikt. Met name bij formele gelegenheden, bijvoorbeeld in combinatie met een tuxedo.
Enkele Punts Vouw


'The One-Point Fold' is een traditionele methode. Deze manier van vouwen levert een stijlvol resultaat op en straalt betrouwbaarheid uit.
2 Punts Vouw


Straal klasse uit met deze 'Two Point Fold'. Hiermee val je op tijdens je werk of op een feest. Goed om te weten is dat zowel de voorkant als de achterkant van de pochet zichtbaar zal zijn.
De trapBen je opzoek naar iets bijzonders maar wil je nog steeds een stijlvolle uitstraling, kies dan de 'Stairs Fold'. Deze methode zien we niet vaak en is ook vrij lastig te vouwen maar het resultaat mag er zijn!
Basis Pochet Regels

  • Kies als primaire kleur van de pochet een secundaire kleur van je shirt of stropdas.
  • Haal niet te veel patronen door elkaar.
  • Vouw de pochet naar gelang de gelegenheid. Bij formele gelegenheden kies je een strakke manier van vouwen.
  • Voor informele bijeenkomsten kun je kiezen voor een flamboyantere vouw.
  • Draag de pochet nooit in de zak van een blouse/overhemd.

Wanneer draag je een pochet?

Een pochet dragen kan in principe altijd. Er zijn verschillende gelegenheden waarbij je een jasje draagt en waarbij je dus ook een pochet kunt dragen. De gelegenheid is bepalend voor het kiezen van de kleur, stof en de vouw.


Historie van de Pochet

In de Romeinse tijd gebruikten arbeiders de pochet om het zweet van het hoofd te wrijven. Maar langzamerhand gingen steeds meer mannen hiervoor een zakdoek gebruiken en die werd vervolgens in de broekzak gestopt. Aan het begin van de twintigste eeuw kwam de pochet weer terug. Alleen nu waren het juist de goedgeklede, chique mannen die het droegen. Men droeg vooral een witte variant in combinatie met een smoking.

Tegenwoordig is de pochet een moderne accessoire dat mannen de mogelijkheid biedt om zich te onderscheiden. De pochet wordt al lang niet meer alleen in het wit gedragen. Er bestaan inmiddels talloze kleuren, patronen en ook verschillende stoffen.

Het accessoire werd in vroegere tijden ook wel 'lefdoekje' genoemd, waarbij 'lef' werd ontleend aan het Hebreeuwse 'lebh', dat 'hart' en 'moed' betekent.

pochet kopen